Lebanon’s Saudi Cables – Part I: Asking for the Release of Fatah Al-Islam’s Members

In case you still haven’t known by now, WikiLeaks began publishing on Friday The Saudi Cables: More than half a million cables and other documents from the Saudi Foreign Ministry that contain secret communications from various Saudi Embassies around the world.

The cables are horrible OCR-ed versions of the original document making them a bit difficult to read (which is why I’ll always be posting the original images along with the text). But they’re full of interesting information, this is why I’ll be sharing here on the blog anything I’ll find worthy of looking at. Expect plenty of other posts about the leaked documents.

In this post, the Saudis are saying that they asked for the release of the Fatah El-Islam members (including the Saudi nationals among them): “السفارة تتابع الموقوف الببشي وطلبت إخلاءات سبيل لجميع الموقوفين المتهعين بالانتماء إلى فتح الإسلام”

 The Saudi Cables - Part I Asking for the Release of Fatah Al-Islam's Members

And here’s the horrible OCR-ed version :

– , ٠ اوقوف البيشي بتاريخ 2007/2/15 م في الأراضي اللبنانية بتهمة الانتماء الى جماعة فتح الإسلام والتي قاتلت الجيش اللبناني . 2 ٠ اوقف البيشي قبل بداء المعارك التي شهدها نهر البارد ٠ القضاء اللبناني لم ينظر بعد في قضية المواطن البيشي ومحاكمة الموقوف ستهلول ألى امد طويل لاسيما ان عدد اعضاء منظمة فتح الاسلام يزيد عن ٠٠! شخص وهم من جنسيات مختلغة. ثم’ ٠ للموقوفا البيشي ا محامية سابقء هي ا مها فتحة وهي توكلت للدفاع عنه بلبن مقابل. ;ء ٠ اصيح محامي السفارة مكتب ا محمد علي التل هوالمحامي ١لمسئول عن الموقوفا البيشي . ) ٠ صدر حكم قضائي بحقة بعسجن لعدة 5 سنوات بتهمة حيازة اسلحة لكن لم يتم إخلاء سبيلة بسبب الادعاء علية بالاتما۶ الى فتح الاسلام والتي لم ينظر القضاء اللبنعي بقضيتهم. ٠ تابع سعادة السغبذ اوضاع الموقوفين السعوديين هع العدعي العام التمييزي ا سعيد ميرزا – وهواعلى سلطة قضائية بالنيابات العامة في لبنان. ٠ السفارة تتابع الموقوف الببشي وطلبت إخلاءات سبيل لجميع العوقوفين المتهعين بالانتماء إلى فتح الإسلام . ١ >’ ٠ لم تتم الهوافقة على طلب المحامين بإخلاءات السبيل . ٠ السفارة ترى ان الحل يكمن في حل سياسي بطلب عفو عام عن العوقوفين السعوديين . ٠ السفارة تقوم بزيارة الموقوف كل شهر تقريبأ لتلمس احتياجاتهم والاطلاع على اوضاعهم . ٠ لتم هدسلدمهم كعسوة صلف وشتاء سنوية ٠ تتلمس السفارة احتياجات الموقوفين وتمكن ذويهم من زيارتهم خلف القعشبان، إلا ان ظروف الأسرة المادية للمواطن البيشي تمنعهم من زيارنه في لبنان.

(Link)

:And here are some other cables where the Saudis also ask about their jailed nationals

The Saudi Cables - Part I Asking for the Release of Fatah Al-Islam's Members 2

In this cable, the Saudis thank Lebanon’s state prosecutor for “taking care and looking after the Saudi Fatah Al Islam prisoners” (Link)

In this cable,  the possibility of a presidential pardon for the Fatah Al Islam is mentioned since it should speed up the process of freeing them

In this cable, the possibility of a presidential pardon for the Fatah Al Islam members is seen as the fastest way to free them. (Link)